Vissza a kezdőlapra Hol használható? Hogyan válasszak? Fan-coil termosztát Cső- és ipari-termosztát
HAGYOMÁNYOS
szobatermosztátok
 
ELEKTRONIKUS
szobatermosztátok
 
ÖNTANULÓ
szobatermosztátok
 
RÁDIÓS
szobatermosztátok
Összetett rendszerek   TUDÁSTÁR   Webáruház
     
   
   
     

Partnereink

     
 

 
     
 
     
 
     
 
- Hogyan működik ?

 

Az egyszerű termosztát egy automatikus kapcsoló, ami a beállított hőmérséklethez (pl. 21°C) képest figyeli  környezete hőmérsékletét: ha a környezet hőmérséklete a beállítottnál alacsonyabb (pl. 18°C), akkor a termosztát kapcsol - ezzel beindítja például a kazánt. Ha a hőmérséklet meghaladja a beállított értéket (pl. 22°C) szétkapcsol - ezzel leállítja a fűtést. A bonyolultabb készülékek, kivitelben, kezelőfelületben, pontosságban és szolgáltatásban térhetnek el az alap termosztáttól - pl. napszakonként beállítható, mikor milyen meleg legyen a lakásban.

 
 
   
   
     
 
   
   
   
   
 
     
 
 - Hol használható ?
 

A lakásokhoz, családi-házakhoz gyártott korszerű gáz fűtőkészülékek és rendszerek többsége - pl. gázkazán, cirko, kombicirko, padlófűtés - termosztáttal vezérelhető. Ezen kívül az újabb vegyes-tüzelésű és szilárd-tüzelésű kazánok többsége, illetve a villany-fűtés is vezérelhető termosztáttal.

Az egyszerűbb, régi fűtési módokhoz, illetve saját automatikával rendelkező eszközökhöz viszont nem használható. Ilyenek például a kályha, cserép-kályha, kandalló, gázkonvektor, Pb-palackos hősugárzó.

Ha nincs kiépítve a termosztát számára vezeték, akkor a rádiós termosztátok jelenthetnek egyszerű megoldást. Ilyenkor a termosztát pl. a nappaliban van, a vevőegység pedig a kazán mellé kerül.

 
 
   
   
     
 
   
 
     
 

 - Hogyan válasszak ?

Mindenek előtt, tájékozódnia kell, hogy a termosztáttal vezérelt eszköznek milyen vezérlő csatlakozása van. Ez fűtés vezérlésnél legtöbbször két vezeték melyre a termosztátot rá kell kötni, de bonyolultabb rendszereknél több vezeték is előfordul (pl. fűtés/közös/hűtés). Ebben a fűtőeszköz kézikönyve vagy a rendszer gyártója lehet az Ön segítségére!

A következő lépésben el kell döntenie, szüksége van-e a drágább termosztátok extra szolgáltatásaira (pl. az öntanuló képességnek, illetve programoz-hatóságnak  köszönhető megtakarítás). Figyelem, az elektronikus termosztátok külön táplálást igényelnek, ami legtöbbször egy elem. Ezt időnként ki kell cserélni!

Az utolsó, de szintén lényeges pont a kivitel - mivel a termosztátot valószínűleg több évig fogja látni, emiatt válasszon kinézetre olyat, ami tetszik! - A legelterjedtebb készülékek fehér színűek és csak egy hőmérséklet beállító gomb található rajtuk. De nem kell beérnie ennyivel! Az újabb elektronikus termosztátokon a beállításhoz nyomógomb és LCD-kijelző is lehet, a legkorszerűbbek viszont már érintő-képernyővel rendelkeznek. Ha a termosztát villanykapcsoló közelében van, esztétikusan közös keretbe is építhető a villanykapcsolóval. Erre a kapcsolók gyártóinak vannak saját termosztátjai, akár különböző színekben is!

 
     
 
   
   
   
   
 

Copyright © 2010 TermiCont Villamosipari és Kereskedelmi Kft.

 
     
 
     
   
   
     

Letöltések

     
     
 

Siemens termosztát ismertető

 
 

Siemens szobatermosztátok

 
 

Siemens fan-coil termosztátok

 
     

Elérhetőségünk

     
     
 

marketing@termosztat.info

 
     

Egyéb letöltések

       
     
 

Adobe Reader

a katalógusok olvasásához
 
Internet Explorer 8
a honlap tökéletes megtekintéséhez
 
QuickTime
a videók lejáétszéásához
 
Adobe Flash Player
a bővítményekhez